
Evaluare Națională
Limba și Literatura Română
Vezi clipurile și fișele care sintetizează materia pentru Evaluare Națională
Andra Cărbunaru a urmat cursurile liceului pedagogic și este absolventă a Facultății de litere de la Universitatea din București. Face parte din echipa #noteBune și își dorește să le ofere elevilor o experiență de învățare modernă, dinamică, digitală și relevantă pentru ei. Lucrează alături de profesorul Bogdan Rațiu adaptând materia pe înțelesul elevilor, pentru ca aceștia să învețe cu plăcere.
- Durată film didactic: 1 oră 27:40 min
- Mentor: Andra Cărbunaru
- 06:15 min
Află cum să redactezi o pagină de jurnal, un e-mail și o scrisoare, pornind de la câteva reguli simple. Ține minte că e-mail-ul se bazează pe modelul scrisorii, iar scopul jurnalului e să poți scrie în el evenimente reale, din viața de zi cu zi, lucruri care ți s-au întâmplat.
- 06:26 min
Află cum analizezi limbajul poetic și la ce trebuie să fii atent în timpul lecturii ca să poți înțelege ușor poezia. Ce emoție este suprinsă în text? Prin ce cuvinte/secvențe/versuri se sugerează emoția? Prin ce fel de figuri de stil se rostește emoția?
- 06:15 min
Află cum să compari două texte după mai multe criterii simple. Identificăm elementele de conținut care se pot compara, aplicăm pe două texte la prima vedere și apoi comparăm textele literare cu alte cărți pe care le-am citit.
- 09:36 min
Află cum să utilizezi corect cuvintele în limba română: câți i folosești atunci când scrii anumite cuvinte, cum utilizezi cratima, cum faci acordul, cum scrii corect verbul, când folosești „care” sau „pe care”, cum folosești corect unele numerale.
- 07:53 min
Află ce ai de făcut dacă trebuie să caracterizezi un personaj dintr-un text. Citești textul cu atenție, identifici personajul principal, identifici trăsăturile fizice și morale, extragi valoarea pe care o reprezintă personajul și o raportezi la valorile tale.
- 07:53 min
Află cum trebuie să citești un text nonliterar și care sunt tipurile de texte nonliterare. În final, descoperă tipurile de cerințe pe care le poți primi la examen.
- 07:34 min
Află cum să analizezi textul dramatic, ținând cont de câteva elemente specifice: didascalii, joc scenic, text dialogal, acțiune structurată în scene și tablouri.
- 07:14 min
Află cum identifici un anumit tipar textual, aplicând teoria pe exemple practice. Descoperă diferențele și asemănările dintre cele trei tipare textuale puse în discuție.
- 06:29 min
Află cum să analizezi o secvență textuală descriptivă, aplicând ceea ce ai învățat pe un text literar și unul nonliterar. Descoperă întrebările specifice textelor narative.
- 08:40 min
Află cât de multe forme poate avea cuvântul în limba română și cum poate fi folosit. Vorbim despre sinonime, antonime, omonime, polisemie, câmp lexical.
- 06:39 min
Află cum extragi o idee principală și mai multe idei secundare dintr-un text la prima vedere sau un text deja cunoscut. Descoperă la ce întrebări trebuie să răspunzi pentru a extrage ideile principale și secundare, apoi aplică pe un exemplu concret.
- 07:04 min
Află ce este rezumatul? Cum se face un rezumat? Cum se transformă textul pentru a crea un rezumat corect?
Proiect susținut de:
